Ev sahibi olmak isteyen ancak yeterli birikimi olmayan vatandaşların yardımcısı Konut kredisi nasıl hesaplanır?
Ev sahibi olmak şüphesiz herkesin hayalidir. "Ufak olsun ama kendi evim olsun" cümlesini duymayanımız ya da söylemeyenimiz yoktur. Konut almak için yeterli birikimimiz yoksa başvuracağımız ilk adres elbette konut kredileri oluyor. Ancak kredi çekerken birçok şeye dikkat etmemiz gerekiyor. Kira öder gibi kredi borcu ödemek ilk bakıldığında çok mantıklı bir seçenek gibi görülse de uzayan vadeler ile yükselen fiyatlara ve faizlere çok dikkat etmek gerekir. Peki konut kredisi hesaplamada nelere dikkat edilmelidir?
Konut Kredisi Nedir?
Konut kredisi, satın alınacak olan konutun banka tarafından teminat olarak alındığı bankaların tahsis ettiği kredidir. Gelir düzeyi ve kredi notu gibi şartlara bakılarak kredi konusunda bir karar verilir. Öncelikle ev üzerine banka lehine ipotek konulur. Daha sonrasında kredi ödemesi bittiğinde bu ipotek kaldırılır.
Konut kredisi nasıl hesaplanır?
Konut kredisi, satın alacağınız eve gelen ekspertizin çıkardığı değerin yüzde 75'i oranında verilen kredidir. Ödeme için geri kalan yüzde 25'lik kesimin ise nakit olması gerekir. Krediyi geri ödeme süresinde ödemeler aylık veya 3 aylık olarak ödenir.
Konut Kredisi Hesaplama
Konut kredisi hesaplama yapılırken öncelikle istenen vade ve taksit planına göre bir ödeme çıkarılır. Peki bu hesaplama nasıl yapılır?
100.000 TL konut kredisi için 120 ay vade ve %0,83 faiz oranı ile örnek verecek olursak;
Taksit Tutarı = Kredi Tutarı x Faiz(1+Faiz) üzeri Taksit Sayısı / (1+Faiz) üzeri Taksit Sayısı -1
Formülde kullanılan “Faiz” yüzde değil oran cinsinden kullanılır. Örnekteki faiz oranı bu nedenle 0,0083 olarak yazılmalıdır.
Formüle göre aylık taksit tutarı 1.319,29 TL olmaktadır. Devamında ise taksit tutarının faiz oranı ile çarpımı sonucu ödenecek faiz tutarı 1.319,29×0.83=830 TL olarak bulunur. Son aşamada taksit tutarı ile faiz arasındaki fark alınarak, 1319,29 – 830 = 489,29 TL anaparaya ulaşılır. Bu doğrultuda, ilk ödeme yapıldığında kalan borç 100.000-489=99.511 TL olacaktır. İkinci taksitte ise 99.511×0.83=825 TL faiz borcu bulunur. Bu hesaplama sonucu ödenecek anapara 493 TL, ödeme sonrası kalan borç 99.018 TL olur. Hesaplama, vade sonu borç bitene kadar devam eder.