Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirlerinde vergi kayıplarını önlemek amacıyla e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi işlemlerine yönelik yeni bir uygulama başlatıyor. Yaklaşık 1,5 milyon konutun vergi ödemediğini tespit eden Maliye Bakanlığı, banka üzerinden yapılan kira ödemelerinin kayıt altına alınmasını sağlayarak vergi kayıplarının önüne geçmeyi amaçlıyor. Uygulama, yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen iki aşamalı bir süreçle hayata geçirilecek ve yaklaşık 7,3 milyon kiracı ile mülk sahibini doğrudan etkileyecek.
Banka Üzerinden Kira Ödemeleri Takip Edilecek
Yeni uygulamaya göre, kira ödemeleri elden değil, yalnızca banka üzerinden yapılabilecek. Böylece, gayrimenkul sahipleri, kira gelirlerini bankalar üzerinden beyan etmek zorunda kalacak. Vergi ödememek veya daha düşük göstermek amacıyla “elden ödeme” tercih eden mülk sahipleri, artık sözleşmeleri e-Devlet sistemi üzerinden yapmak zorunda kalacak. Bu düzenleme ile kira vergisi ödeyen ve ödemeyenlerin tespit edilmesi sağlanacak.
Gayrimenkul sektör temsilcisi Şenay Araç, "Bu uygulama ile kira sözleşmesi yapmayan ya da kirasını elden alan mülk sahipleri artık banka üzerinden ödeme yapmak zorunda kalacak," dedi. Böylece, vergi kayıplarının önüne geçilirken, mülk sahipleri TÜFE oranının üzerinde zam yapamayacak ve kira artışları daha kontrollü bir şekilde izlenebilecek.
Sahte Beyanlara Son: Barkodlu Kontratlar Geliyor
Yeni düzenleme ile e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi oluşturmak artık daha kolay hale gelecek. E-Devlet üzerinde kira sözleşmesi oluşturulduğunda, sözleşmeye özel barkodlu belgeler hazırlanarak kontratların doğruluğu teyit edilebilecek ve sahte beyanların önüne geçilecek. Kakıcı Hukuk Ortağı Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, uygulamanın kayıt dışı ekonomiyi azaltmada önemli bir adım olduğunu vurgularken, "Vatandaşlar artık güvenilir bir devlet platformu üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde kira sözleşmesi oluşturabilecek," ifadelerini kullandı.
Ticaride %25 Stopaj Vergisi Uygulaması
İş yerlerinde ise %25 oranında stopaj vergisi uygulanacak. Yeni sistemle birlikte, kira ödemelerinin tam olarak beyan edilmesi sağlanacak ve düşük kira gösterimi önlenecek. Şenay Araç, 50 bin TL’lik bir kiranın düşük gösterilmesiyle oluşan vergi kaybını önlemek adına yeni uygulamanın önemine dikkat çekti.
Kira Geliri 33 Bin TL'nin Altında Olanlara Vergi Muafiyeti
Kira gelirine yönelik bir diğer önemli düzenleme ise vergi muafiyeti sınırının 33 bin TL olarak belirlenmesi oldu. Yıllık kira geliri 33 bin TL’yi aşmayan mülk sahipleri vergi ödemekten muaf tutulacak. Bu tutarın üzerindeki gelirlerde, vergi hesaplaması 33 bin TL düşüldükten sonra yapılacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yıl sonuna kadar devreye almayı planladığı bu yeni uygulama, kira gelir vergilerinde şeffaflığı artırarak vergi kayıplarını en aza indirecek ve kayıt dışı ekonomiyi denetim altına almayı hedefliyor.