Bir yapının inşaatının başlaması için gerekli olan zemin etüdü raporu ile alakalı internette sıkça arama yapılıyor. Peki zemin etüdü raporu nedir?
Zemin Etüdü Raporu Nedir?
Üzerine inşaat yapılacak olan arazinin zeminin cinsi, yapısı, yer altı sularını, fay hattına uzaklığını ve depreme dayanıklılığı gibi konuların tamamının incelendiği belgeye zemin etüdü raporu denir.
İnşaatın yapılacağı arsanın alt tabakası detaylı olarak incelenir. Zeminin tabaka durumu, jeolojik yapısı, konumu, sismik hızı, yoğunluğu, elektrik öz direnci ve depreme vereceği tepki zemin etüdü raporu sayesinde net olarak belirlenir. Bu belirlemeye göre o arsa üzerine herhangi bir inşaat yapılıp yapılmayacağına karar verilir.
Zemin Etüdü Raporu Nereden Alınır?
Zemin etüdü raporu, ülkemizde sadece bu işle uğraşan araştırma şirketleri tarafından verilir. Bu şirketlerde uzman mühendisler çalışır ve en doğru sonucu ortaya koyarlar. Her bir araştırma için onlarca test yapıldığı için zemin etüdü raporu oluşturmak gayet zahmetli bir iştir.
Zemin Etüdü Raporu Kaç Günde Sonuçlanır?
Zemin etüdü raporu, çalışılan arazinin büyüklüğü, şartların zorluğu gibi durumlara göre değişiklik göstermektedir. Zemin etüdü çalışması için ortalama bir zaman da verilmemektedir. Ancak rapor için yapılan sondaj çalışmalarında yer altı suyuna ait olan incelemeler en az 7 gün sürmek zorunda olduğu için raporun çıkış süresi en az 8 gün olarak belirtilmektedir. Bu işlemin sonucunda ortaya çıkan veriler uzman mühendisler tarafından rapora dökülerek size zemin etüdü raporu olarak teslim edilir.
Zemin etüdü raporu olmadan herhangi bir yapı inşa etmeniz mümkün değildir. Bu rapor sayesinde arsa üzerinde yapılacak olan binanın deprem sırasında ne yönde hareket edeceği, hangi malzemeden yapılırsa daha kuvvetli olacağı, kurallara uygun olup olmayacağı gibi birçok hayati önem taşıyan konu belirlenmiş olur. Bu nedenle zemin etüdü raporu hayati bir rapordur denilebilir.