2025 yılı itibarıyla emlak sektöründe önemli bir değişiklik yaşandı. Yetki doğrulaması yapılmayan ilanların internet sitelerinde yayınlanmasını engelleyen “Doğrulanmış İlan Sistemi” resmen yürürlüğe girdi. Bu uygulama ile hem tüketicilerin mağduriyetleri azaltılacak hem de kayıt dışı satışların önüne geçilecek.
Emlak piyasasında sahte ilanlar, fahiş fiyatlar ve mülk sahipliği doğrulamasının olmaması gibi sorunlar sık sık gündeme geliyordu. Artık bu döneme bir son veriliyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla, ilanların elektronik doğrulama sistemine uygun hale getirilmesi zorunlu kılındı.
Yeni Sistem Nasıl İşliyor?
Gayrimenkul Uzmanı Evrim Kırmızıtaş, yeni sistemin işleyişiyle ilgili detayları CNN TÜRK’e anlattı. Kırmızıtaş, “Taşınmaz sahibi, e-Devlet üzerinden tapu bilgileri sorgulama kısmına girerek kendi mülklerini listeleyebilecek. Satmak istediği mülkün yanında bulunan butona tıklayarak gerekli bilgileri girecek ve bu süreçte emlak firmasını yetkilendirmesi gerekecek,” dedi.
Bu sistemle, yalnızca gerçek mülk sahipleri satış ilanı verebilecek. Sahte ilanların önüne geçilirken, tüketici hakları güvence altına alınmış olacak.
Düzenleme ile Neler Değişecek?
Evrim Kırmızıtaş, uygulamanın tüketicilere olan faydalarını şu şekilde özetledi:
“Şu anda e-Devlet’teki bu sorgulama sistemi ve elektronik ilan doğrulama yöntemi sayesinde her iki taraf da güvence altına alınmış olacak. 15 Eylül 2024 tarihinden itibaren deneme aşamasında olan bu süreç, 1 Ocak 2025 itibarıyla zorunlu hale geldi. Daha önce sistemden geçmeyen ilanlar artık yayınlanamıyor. Mevcut ilanların da gerekli doğrulamaları yapılarak düzenlenmesi gerekiyor.”
Bu yenilikle birlikte, sahte ilanların yanı sıra kayıt dışı satışların da önüne geçilecek. Emlak piyasasının daha şeffaf ve güvenilir hale gelmesi hedefleniyor.
Konut Kredilerinde de Dijital Dönüşüm
Yeni düzenlemeler yalnızca ilan sistemini değil, finansal hizmetleri de kapsıyor. Artık konut kredileri, şubelere gitmeye gerek kalmadan, tamamen dijital ortamda uzaktan iletişimle kullanılabilecek. Bu adım, finansal hizmetlerde dijital dönüşümü hızlandırırken, tüketicilerin zaman ve iş gücü kaybını önleyecek.
Bu kapsamda yapılan yenilikler, emlak sektörünü dijital çağa uyumlu hale getirirken tüketici haklarını en üst düzeyde korumayı amaçlıyor.