Ülkemizin büyük bir kısmı deprem gerçeğiyle yüz yüze yaşıyor. Deprem kuşağında bulunan ülkemizde herhangi bir yapının inşaatı başlamadan önce zemin etüdü yapılıyor. Peki Zemin etüdü nedir?
Zemin Etüdü Nedir?
Zemin etüdü; üzerine yapı inşa edilecek olan alanın değişik katmanlarının taş, toprak cinsinin çıkarılması, deprem risk derecesi ve fay hattı üzerinde olup olmadığının teknik analizine verilen isimdir.
Zemin etüdü yapılırken üzerine bir yapı inşa edilecek olan alan tüm boyutlarıyla ele alınır. Detaylı bir inceleme sonucunda araziye herhangi bir inşaatın yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Zemin etüdü çalışmasının içerisinde jeolojik yapının türü, derinliği ve kalınlığı, yeraltı sularının olup olmadığı gibi konular da bulunur.
Zemin Etüdü Nasıl Yapılır?
Zemin etüdü yapılacak amaca göre farklı yöntemler gerektirmektedir. Zemin etüdü metotları arasında en çok sismik, elektrik, elektromanyetik, gravite ve radyoaktivite gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Zemin etüdü yapılması istenen ya da gereken alanın jeolojik ve jeoteknik anlamda özellikleri belirlenir. Daha sonra bu alanda sondaj çalışması yapılır. Sondaj çalışmasının sonucunda numuneler alınarak analiz için üniversitelerin Jeoloji Mühendislikleri bölümünün laboratuvarına gönderilir. Yeraltı radarları sayesinde mevcut yapılar belirlenerek bir sonuca varılır. Sonuçta ise bahse konu olan arazide herhangi bir yapının inşa edilip edilmeyeceğine karar verilir.
Zemin etüdü çalışması yapılması arazi üzerine yapılacak olan yapının projelendirme aşamasında hayati öneme sahiptir. Çünkü zemin etüdü yapılmış olan araziye inşa edilecek olan bir yapı depreme ve diğer risklere karşı ön hazırlıklı olarak inşa edilecektir. Yapının deprem sırasında oluşabilecek yük etkisini kaldırıp kaldırmayacağı zemin etüdü sayesinde anlaşılır.
Zemin Etüdünü Kim Yapar?
Zemin etüdü çalışmaları inşaat mühendisleri ve jeoloji mühendisleri tarafından ortak çalışma sonucunda yapılan bir işlemdir. Zemin etüdü kontrol edilirken her aşamada inşaat mühendisleri ile jeoloji mühendisleri gözetimde bulunmalıdır.
Zemin etüdü çalışmalarında sismik kayma ve sıkışma dalgası, zemin ivme spektrum katsayıları, zemin hakim periyodu, deprem ivmesi, zemin emniyet gerilmesi, yeraltı suyu seviyesi, dinamik elastik parametreler ve yerel zemin sınıflaması gibi sonuçların saptanması gerekmektedir.