Türkiye'deki konut kira piyasasında, 1 Temmuz 2024 itibarıyla önemli bir değişiklik öngörülüyor. Türk Borçlar Kanunu'na geçici olarak eklenen madde ile sınırlanan yüzde 25'lik kira artışı, bu tarihte sona erecek. Uzmanlar, bu değişiklikle birlikte piyasada boş duran konutların kiraya verilmesinin artacağını öngörüyor.
8 Haziran 2022 tarihinde eklenen bu geçici düzenleme, kira artışlarında fahiş zamların önüne geçmek amacıyla getirilmişti. Şimdiye kadar birçok kez uzatılan bu sınırlama, temmuz ayında son bulacak ve kira artışları tekrar TÜFE oranlarına göre belirlenecek.
Emlak uzmanı Olcay Selvi, yüzde 25'lik kira artış sınırlamasının tam olarak uygulanmadığına dikkat çekerken, bu dönemde ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların arttığını belirtti. Selvi, "Kira artışlarının TÜFE oranlarına göre ayarlandığında, şu anda boş duran konutlar piyasaya sürülerek konut arzını artıracaktır" dedi.
Kira artışının nasıl hesaplanacağını da açıklayan Selvi, "Yüzde 25 sınırlaması kaldırıldığında, kira artış oranları son 12 aylık enflasyonun ortalaması baz alınarak hesaplanacak. Yapılacak zam, 12 aylık TÜFE oranının altında olabilecek ancak yukarısı yasal olarak yasaktır" şeklinde konuştu.
Selvi ayrıca, kira kontratlarının kendini tekrar eden süresiz kontratlar olduğunu, ancak üzerinde 1 yıl yazdığını belirtti. "Kendini tekrar eden sözleşme olduğundan, 5 yıl sonrasında sözleşmede kira tekrar belirlenebilir ve mal sahibinin hakkı vardır. 11’inci yıl itibarıyla da kiracı şartsız çıkarılabilir" dedi.
Yüzde 25'lik zam sınırlaması döneminde ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle adliyelerde yoğunluk oluştuğunu da ekleyen Selvi, "Son 1 senede 180 bine yakın dava açıldı. Bu davalardaki yoğunluk, diğer davaları da aksattı. Ev sahipleri ve kiracılarla ilgili kanunlarda iki tarafa da yardımcı olmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Bu kapsamlı değişiklik, hem ev sahipleri hem de kiracılar için yeni bir dönemin başlangıcı olacak ve piyasada yeni dinamiklerin oluşmasına neden olacak.