Taşınmaz mülklerin el değiştirmesine tapu devri denir. Tapu devri, alıcı ve satıcı arasında olabileceği gibi aileden miras kalması ya da benzeri sebeplerle de yapılabilir.
Tapu devir işlemi süreci hakkında bilgiler
Tapu devrinin yapılabilmesi için, ilk olarak Tapu Müdürlüğü’nden randevu alınmalıdır. Tapu randevusu, ALO 181’den ya da e-randevu üzerinden alınabilir. İkinci olarak; Tapu Müdürlüğü tarafından istenen belgeleri tamamlamak, sonrasında da tapu harcı ve tapu döner sermaye bedelini ödemek gereklidir. Bu işlemlerin gerçekleşmesinin ardından ortalama 1-2 gün içinde tapu devir işlemleri gerçekleştirilmiş olur.
Tapu devir işlemi için gerekli belgeler
-Nüfus cüzdanı ve temsil belgesi (taşınmaz sahibi ile alıcısının veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı ve temsil belgesi)
-Tapu aslı ya da fotokopisi
-İcra Müdürlüğü’nün Satış Müzekkeresi (cebri icra yolu ile satılmış ise)
-Mahkeme Müzekkeresi (ortaklığın giderilmesi davası yolu ile satılmış ise)
-Bina vasıflı taşınmazlarda Zorunlu Deprem Sigortası
-Bağlı bulunulan belediyeden alınmış Emlak Vergisi değerini belirtir belge
-1 adet vesikalık fotoğraf
-‘Vergi borcu yoktur’ yazısı
Alıcının getirmesi gereken belgeler arasında; 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve emlakçı vekalet ediyorsa, emlakçı vekaletnamesi getirilmelidir.
Tapu devri masrafı ne kadardır?
Tapu devir işlemleri için iki ödemenin yapılması gerekmektedir. Bunlardan biri tapu harcı, diğeri ise döner sermaye harcıdır. 2021 yılı itibarıyla toplam satış bedelinin %4’ü konut tapu harcı olarak ödenmektedir. Bu bedel, alıcı ve satıcı arasında %2-%2 olacak şekilde bölüştürülmektedir. Tapu döner sermaye bedeli, 2021 yılı itibarıyla 385 TL’dir.
Harç bedeli nereye yatırılır?
Devir işleminin yapılacağı yerin bağlı olduğu vergi dairesine yapılabilirken bununla birlikte ilgili tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalara da yatırılabilir. Ödenecek tutar ile ödemelerin yapılması gereken banka bilgileri, tapu müdürlüğü tarafından kısa mesaj yolu ile alıcı ve satıcıya bildirilmektedir. Buna ek olarak e-tahsilat hizmeti veren müdürlüklerden işlem yapıldığında internet üzerinden harç ödemesi imkanı da sağlanmaktadır. Bunun için e-devlet sistemine giriş yaparak tapu harcı borç sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
Tapu devir işlemleri hakkında bilinmesi gerekenler
-Tapu harcı üzerinde usulsüzlük yaparsanız hem alıcı hem de satıcı olarak para cezası ile karşılaşabilirsiniz.
-Randevu saatinize 15 dakika kala, başvuru yaptığınız Tapu ve Kadastro Müdürlüğü binasında olmanız yararınıza olacaktır.
-Tapu devir işlemleri esnasında hem alıcının hem de satıcının hazır bulunması gerekmektedir. Ancak gerekli belgelere sahip vekiller aracılığı ile de işlem tamamlanabilmektedir.