Uzmanlar, deprem bölgesi olan Türkiye'nin sağlam yapı konusunda istenilen düzeye gelinmediğinin altını çiziyor. Mar Yapı İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Robert Varon, Marmara depreminin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen Türkiye'de sağlam yapı konusunun istenilen düzeye gelmediğini söyledi.
Son dönemlerde özellikle Ege bölgesinde artan depremler, sağlam yapı konusunu tekrar gündeme getirdi. Uzmanlar, Türkiye'nin sorunlu sağlam yapı konusunun en iyi çözümünün ise kentsel dönüşüm olacağını belirtirken, halihazırda uygulanan kentsel dönüşüm projelerinin ise çoğalması ve hızlanması gerektiğini öne sürüyor.
İSTANBUL SORUNLU BÖLGE
İstanbul'da depreme dayanıksız yapının çok olduğunu dile getiren Mar Yapı İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Robert Varon, büyük Marmara depremi sonrası gerçekleştirilen çalışmalarda yeterli düzeye gelinemediğini belirtti.
Robert Varon da kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini kaydeden Varon, "İstanbul’da hala ciddi oranda dayanıksız yapı stoğu var. Bu stoğun hemen dönüştürülmesi de beklenemez. Bu konular ekonomik ve sosyolojik bir çok etkene bağlı" şeklinde konuştu.
BAKAN ÖZHASAKİ: KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HEDEF 7.5 MİLYON
Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, önümüzdeki 15 yıl içerisinde tüm Türkiye’de riskli olarak gördükleri 7 buçuk milyon civarındaki yapıyı dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Özhaseki, "Bu yapılardan yılda İstanbul’da 250 bin konutu Anadolu’da da 250 bin civarında konutu yenilemeyi ve dönüştürmeyi düşünüyoruz. Bunun için de hedef yıl 2018. Her yıl 500 bin konutu değiştirirsek ve dönüştürürsek ortalama ülke ekonomisine 40 milyar dolarlık bir hacim oluştururuz" ifadelerini kullandı