GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2020-3. Çeyrek Raporu’na göre 3. Çeyrek konut satışları, 2019’un aynı dönemine göre yaklaşık %49 oranında arttı.
GYODER, gayrimenkul sektörünün alt segmentlerini üçer aylık dönemler halinde irdelediği ‘GYODER Gösterge’ Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2020-3. Çeyrek Raporu’nu yayınladı. Raporda 2020 yılı 3. Çeyrek konut satışlarının, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %49’luk bir artış gösterdiği ve 536 bin 509 adetle çeyreklik bazda en yüksek seviyeye ulaştığı vurgulandı. Raporda ayrıca pandemi etkisine rağmen GYO Endeksinin yükselmeye devam ettiği, GYF’lerin pazar büyüklüğünün 7 milyar TL seviyesine ulaştığı, İstanbul ofis pazarında işlem hacminin %15 artış kaydettiğine dikkat çekildi.
Raporu değerlendiren GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, sektörün istikrarlı ve dinamik yapısı devam ettikçe eğilimin büyüme yönünde olacağını belirterek, “Pandemi nedeniyle gayrimenkul sektöründe ihtiyaç ve tüketim eğilimi değişti. Artık bina yapısından mimariye, kullanılan temel malzemeden çevreye duyarlılığa kadar pek çok unsurda, budeğişim gözetilerek yatırım kararı alınması gerekiyor. Gayrimenkul sektörü yaşanan değişime uyum sağlayarak gelişmeye ve büyümeye devam edecek” dedi.
“Gayrimenkul sektörü değişime uyum sağlayarak gelişecek”
Pandemi nedeniyle gayrimenkul sektöründe ihtiyaç ve tüketim eğiliminin değiştiğine dikkat çeken GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, şunları söyledi: “Artık bina yapısından mimariye, kullanılan temel malzemeden çevreye duyarlılığa kadar pek çok unsurda, bu değişim gözetilerek yatırım kararı alınması gerekiyor. Gayrimenkulde insan alışkanlıklarının daha iyi incelendiği, teknoloji ve tasarımın uyumunun çok önemli hale geldiği bir dönemdeyiz. Pandemi süreci, deneyim tasarımının önemini ortaya çıkardı. Yani deneyim üzerine düşünülmesi, mekanların kullanıcı deneyimine en uygun şekilde tasarlanmış yapılar olması önemli hale geldi. Yapılan her bir projenin çevresel etkileri dolayısıyla şehre bir iz bıraktığı bilincinin yüklediği sorumluluk duygusu, gayrimenkul sektörünün kazandığı yeni bakış açıları oldu. Gayrimenkul sektörü aynı zamanda yapı endüstrisinde yerlileşmeyi öğrendi ve yerli ürünün her ülkenin kendi içine kapandığı pandemi döneminde ne kadar önemli olduğunu fark etti. Gayrimenkul sektörünün öngörülebilir bir şekilde belli bir eğilimde büyümesi hem ekonominin geneli hem de sektör için hayatiyet arz ediyor. Bu bağlamda hızlı bir değişimin yaşandığı sektörde, finansal kaynak kullanımlarının farklılaşması daha da önemli hale geldi. GYODER olarak, dünya ve ülkemizde yaşanan son gelişmeleri, değişimleri takip ederek sektöre öncülük edecek adımlar atmayı sürdüreceğiz.”