İskan, en yalın haliyle inşa edilen bir yapının kurallara uygunluğu belediyece onaylanması olarak da ifade edilebilir. Genel anlamıyla değerlendirdiğimizde ise İskan, sözlük anlamıyla kişileri bir yere yerleştirme veya yurt edindirme anlamına gelmekte.
Ancak, aynı kelimeye emlak terimi olarak bakıldığında ise; usulüne uygun ve ruhsatlı biçimde inşasına başlanan bir yapının, yine usulüne ve alınan ruhsata uygun biçimde bitirilmesi ile ardından ilgili belediyenin İmar Müdürlüğü tarafından, Yapı Kullanma İzni Birimleri tarafından verilen belge olduğu ifade edilmekte. Kısacası İskan; belediye tarafından verilen, yapımı tamamlanmış binaların kullanma ve oturma iznidir diyebiliriz. Yani; bir yapının inşa sürecinden oturma aşamasına kadar ki zamanı kapsayan yasal sorumluluk sürecinde, alınması zorunlu olan yasal izinlerden.
İskan Belgesi Nasıl Alınır?
Bilindiği gibi İskan yapı kullanma izni. Daha doğrusu, İskan ruhsatı bahse konu yapının her tür kurala uygun olarak inşa edildiğinin de bir ifadesidir. Bu nedenle, İskan belgesi olmayan yapılar gerekli uygulama izinleri olmadığı takdirde, hukuksal açıdan ayıplı sayılmaktadır. İskan Belgesi almak için öncelikle; inşaat sahibinin ya da inşaat sahibi tarafından yetkilendirilmiş kişinin ilgili belediye bir dilekçe yazması gerekiyor. Çünkü, İskan başvurusu mutlaka bir dilekçeyle olmak zorunda. Başvurunun, Belediye İmar Müdürlükleri Yapı Kullanma İzni Birimlerine yapılması gerekli.
İskan Ne Kadar Sürede Alınır?
İskan belgesi genelde; ruhsatla ilgili bilgiler, yapı-binanın tapu kaydı ve bağımsız bölümlerin bütün özelliklerini kapsayan bir resmi belge olduğunu söylenebilir. İskan başvurusu yapıldıktan sonra İskan ruhsatı, İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından hazırlanır ve bahse konu müracaat en geç 30 gün içinde cevaplandırılır. İskan ruhsatı için başvuru yapılmasının arından 30 günlük süre geçmesi halinde ise, yapının tamamının ya da bir bölümünün kullanılmasına izin verildiği şeklinde değerlendirilir. İskan belgesi alabilmek için bahse konu yapıyla alakalı onaylanmış şartların mutlaka gerçekleştirilmesi gerekir. İskan ruhsatı olmayan yapılar hukuksal açıdan ayıplı sayılır; bu nedenle; banka kredisi, elektrik, su, doğalgaz gibi önemli konularda aboneliği yapılmaz.
İskan Olmazsa Ne Olur?
İskan Belgesi edinmek için yapılan başvurularda; mimari veya teknik olarak projeye uygun biçimde yapılmamış bölümleri mutlaka revize edilerek düzeltilmemesi durumunda iskan izni alınması mümkün olmamakta. İskan belgesi alırken; bahse konu yapının yer aldığı belediyeye, mutlaka yatırılması gereken harçlar ve sigorta primlerini ödenmemiş olması koşulu aranmaktadır. Aksi takdir de İskan belgesi verilmez.
İskansız Konutta Kredi Kullanımı!
İskan belgesi, yalnızca inşa sürecinde değil; gayrimenkul satın alırken de yatırımcıları mutlaka dikkat etmesi gereken önemli bir konu. Örneğin; İskan belgesi bulunmayan yapılardan satın alınacak konutlar için banka kredisi kredi kullanmak mümkün olmuyor.
Yatırımcılar bu yöndeki bilgiyi, tapu bilgilerinden yararlanmak veya bir emlak danışmandan yardım alarak edinebilir. Sonuç itibariyle: İskan belgesi olmayan bir yapı yasal olarak tamamlanmamış kabul ediliyor ve 3194 Sayılı İmar Kanunu uyarınca da bir inşaatın 5 yıl içinde bitirilerek, mutlaka iskan belgesini alınması gerekmektedir.
Tapuda İskan Nedir?
Bu arada bir yapının ilgili belediyeden iskan izni için gerekli olan: deprem mevzuatına uygunluğu, sığınağın, yangın merdiveninin ve tüplerinin durumu gibi bir çok önemli kuralı kapsar. Örneğin bahse konu yapının, bölge imar plan ve projesine uygun biçimde inşa edilmiş olması gerekiyor. Alınması zorunlu olan İskan ruhsatı başvurusu, inşaatı yapan müteahhit tarafından yapılabileceği gibi inşaat firması tarafından da yapılabilir. Böylece, İskan harcının ödenmesinin sonrasında ise, bahse konu yapının projesine uygun olarak inşa edildiğinin belirlenmesi üzerine İskan izni verilir.