İmar planı; imar uygulamalarına esas teşkil etmek üzere yapılan belediyeler tarafından organize edilen planlardır. İmar planları kadastral parsellerin ve ya oluşturulmuş adaların daha organize hale getirilmesi taşınmazların yola cephelerinin korunması, oluşturulması yine taşınmazlar üzerinde sosyal kültürel tesis alanlarının bulundurulması amacıyla plan notlarına işlenen planlar niteliğindedir.
İmar planı değişikliği nedir?
İmar planı değişikliği, planlarda bulunan sosyal ve teknik alt yapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan ve değişikliklerdir. Mevcut imar planının ihtiyaçları karşılamaması sonucu yenilenmesi demektir.
İmar planı değişikliği nasıl yapılır?
İmar planı değişikliği sadece zorunlu hallerde yapılabilir. İmar planı değişikliği yapılabilmesi için;
- Yeterliliğe sahip plan müellifinin olmaması,
- Şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olması,
- İmar planı tadilatı ile tek bir alanda fonksiyonel değişiklik yapılarak plan bütünlüğünün bozulması,
- İlk kez yapılan veya değiştirilen imar planlarının üst ölçekteki planlara uymaması,
- İmar planlarının değiştirilmesine ilişkin usul kurallarına uyulmaması,
- Resmi kurum alanlarında yatırımcı kuruluşun görüşünün alınmaması,
- Eşdeğer alan ayrılmaması gerekiyor.
İmar planı değişikliklerinde uyulması gereken esaslar
1. İmar planındaki durumu değişecek olan sosyal ve teknik alt yapı alanındaki tesisi gerçekleştirecek ilgili yatırımcı Bakanlık ve kuruluşların görüşü alınacaktır.
2. İmar planındaki bir sosyal ve teknik alt yapı alanının kaldırılabilmesi ancak bu tesisin hizmet götürdüğü bölge içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir.
3. İmar planında yeni bir sosyal ve teknik alt yapı alanı ayrılması durumunda 1’inci bentdeki esaslara uyulur.
4. Kat adedi artırılmasının istenmesi durumunda; önerilecek kat adetlerinin tayininde aşağıdaki formüle göre bulunacak bir yoldaki karşılıklı bina cepheleri arasındaki asgari uzaklık, sağlanacaktır.
5. Devamlılığı olan bir yol belli bir kesimde daraltılamaz.
6. Yolların kaydırılmasında, mülkiyet ve yapılaşma durumu esas alınır.
7. İmar planlarındaki gelişme alanlarında (7.00) m. den dar yaya, (10.00) m. den dar trafik yolu açılamaz. Mesken alanlarında mülkiyet ve yapılaşma durumlarının elverdiği ölçüde yukarıdaki standartlara uyulur.
8. İmar planı değişikliği ile çıkmaz sokak ihdas edilemez.
9. İmar planı içinde kalan karayolu, kent içi geçişin değiştirilmesi durumunda, Karayolları Genel Müdürlüğünden alınacak görüşe uyulur.
10. Bayındırlık ve İskân Bakanlığına gönderilecek imar planı değişiklik paftalarında; yerleşme adı, pafta numarası, kuzey işareti, koordinat değerleri, ölçeği, kıyı ile ilgili ise kıyı kenar çizgisi işlenir.
Kaynak: emlakwebtv.com