Avrupa Birliği başta olmak üzere günümüzde birçok ülke başka ülke vatandaşlarına yatırım karşılığında oturma izninden vatandaşlığa kadar birçok hak sunuyor. Amerika ve Avrupa ülkeleri son dönemde oturma izni isteyenlere büyük fırsatlar sunuyor. Peki ev alana oturma izni veren ülkeler hangileri?
Ev Alana Oturma İzni Veren Ülkeler
Amerika Birleşik Devletleri
Dünyanın en güçlü ülkesi Amerika'da yaşamanın hayalini birçok insan kafasından geçiriyordur. Rüya ülke Amerika, bu hayali gerçeğe dönüştürmek isteyenlere büyük fırsat sunuyor. Amerika'da 500 bin dolarlık yatırım yapan yani konut alanlar ile 1 milyon dolar sermayeli şirket kuran yabancı vatandaşlara süresiz oturma izni veriyor. Bu yatırımı yaptıktan 5 yıl sonra ise Amerikan vatandaşlığına geçme hakkı kazanılıyor.
Almanya
Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya da yabancılara yatırım karşılığı oturma izni veren ülkelerden birisi. Ancak Almanya'da sadece ev almak yetmeyebiliyor. Federal Almanya Göç Yasası'nda bulunan bazı kriterleri karşılamak da gerekiyor. Almanya'da çalışmaya dair yasal izinler, kamu düzenine olan uyum, başvuran kişinin yeteri büyüklükte bir eve sahip olup olmadığı ve Almanca dil bilgisi gibi bazı özellikler aranıyor. Ticari işletme yatırımı yapmak isteyenler için de en az 250 bin euro yatırımla iş yeri açmak, bu yatırımda sadece Alman vatandaşlarını istihdam etmek gibi kurallar geçerli.
Dominik Cumhuriyeti
Dünyanın en bilindik turistik ülkelerinden birisi olan Dominik Cumhuriyeti de yabancıya yatırım yaparak oturma izni sağlayan ülkelerden. Tek başınıza oturma izni almak istiyorsanız 100 bin dolar, ailenizle birlikte izin almak istiyorsanız 200 bin dolarlık bir yatırım gerçekleştirmeniz gerekiyor.
Letonya
Avrupa'nın sessiz sakin ülkelerinden olan Letonya'da oturma izni alabilmek için büyükşehirlerden 143 bin euro, kırsal kesimden ise en az 71 bin 500 euro değerinde ev almanız gerekiyor. Letonya ayrıca bu yatırımı yapanlara AB üyesi ülkeler arasında dolaşım izni de veriyor. Ticaret yaparak oturum almak istiyorsanız 150.000 euro değerinde şirket kuruluşu veya sermaye katkısında bulunarak, 5 yıla kadar geçici oturum izni alabilirsiniz.
İrlanda
İrlanda’da oturum izni alabilmeniz için en az 400 bin euro değerinde bir gayrimenkul satın almanız gerekiyor.
İspanya
İspanya en az 500 bin euro değerinde konut yatırımı yapan yabancılara oturum izni veriyor. Konut alındıktan sonra ilk başvuruda 1 yıl, sonra 2'şer yıl uzatma haklı oturum izni veriliyor. 5 yıl sonunda eğer evinizi satmadıysanız size ve ailenize kalıcı oturum izni çıkarılıyor. Ayrıca hem geçici hem de kalıcı oturum izni alanlara vizesiz dolaşım hakkı veriliyor. Geçici oturum hakkı elde ettikten sonra 10 yıl boyunca ülkede kalanlara ise vatandaşlık hakkı tanınıyor.
Kanada
Amerika'dan sonra en çok yaşamak istenen ülke konumunda olan Kanada'da oturum izni alabilmek için en az 400 bin dolarlık ev almanız gerekiyor. Ayrıca bankada 800 bin dolar parası olan yabancılara da oturum izni çıkarılıyor.
Makedonya
Makedonya’da 40 bin euroluk gayrimenkul satın alan yabancılara 1 yıllık oturma izni verilirken 400 bin euroluk yatırım yapan işadamlarına ise vatandaşlık ve AB ülkeleri arasında vizesiz dolaşım hakkı veriliyor.
Portekiz
Portekiz de en az 500 bin euro değerinde konut alan yabancılara oturum izni veriyor. Ayrıca 5 yıl süreyle vizesiz dolaşım hakkı da elde edebiliyorsunuz. İş kurarak oturum izni almak isteyenler ise en az 10 kişiye istihdam sağlarsa oturum alabiliyor. Satın aldığı konutu en az 6 yıl boyunca elinde tutan yabancılara vatandaşlık hakkı da veriliyor.
Uruguay
Güney Amerika'nın renkli ülkelerinden olan Uruguay aylık kazancı en az 1200 dolar olan yabancı vatandaşlara 3 yıl oturma izni ve vatandaşlık hakkı veriyor.
Ukrayna
Banka hesabında 100 bin dolar olan ve ülkede şirket yatırımı yapan yabancılara Ukrayna da vizesiz giriş ve sınırsız oturum hakkı tanıyor.
Yunanistan
Avrupa'nın ekonomisi en sorunlu ülkesi konumunda bulunan Yunanistan, en az 250 bin euro değerinde konut satın alan yabancı ülke vatandaşlarına 5 yıllık oturma izni veriyor. Yunanistan'da her yıl 183 gün yaşayan yabancılara vatandaşlık da veriliyor.
Güney Kıbrıs
Güney Kıbrıs’ta en az 2 milyon euro yatırım yapan ve buna ek olarak 500.000 euro değerinde konut alan yabancılara vatandaşlık hakkı veriliyor.
Macaristan
Macaristan, en az 40 bin euro değere sahip ev satın alan yabancı ülke vatandaşlarına 1 yıllık oturum hakkı tanıyor. 400 bin euro yatırım yapana ise Macar vatandaşlığı veriliyor.