Adres Kodu Sorgulama, Zorunlu Deprem Sigortası için gerekli olan olguları kapsıyor. Örneğin; 587 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümleri kapsıyor. Ortak kullanım alanları, bu tanıma dahil değil. Öte yandan, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi arazi ve arsalar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar. Bahsi geçen bu binalar ile içinde yer alan ve ticari, büro veya benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler.
Adı geçen kanun kapsamında; doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan ya da kredi ile yapılan meskenler deprem sigortası yaptırmak zorunda. Öyle ki, deprem sırasında meydana gelecek olan yangın, infilak ve yer kayması dahil durumlar; sigortalı binalarda ve binaların temelinde doğrudan oluşacak maddi zararlar ve sigorta bedeli, Doğal Afet Sigortaları Kurumu yani (DASK) tarafından güvence altına alınıyor.
DASK Adres Kodu Sorgulaması!
Konut sahiplerinin, evlerini deprem afetine yönelik, güvence altına almak için yaptırdığı zorunlu deprem sigortası, halk dilinde bilinen adıyla DASK uygulaması için bazı bilgilerin ilgili kurumlara iletilmesi gerekiyor. Söz konusu uygulama için Dask Sorgulama da, Adres Kodu için mutlaka sağlıklı bir şekilde adres kodu sorgulamasının yapılması gerekiyor.
Bu sorgulama işlemi sonunda; Adres kodu 1 Mart 2013 tarihinden bu yana zorunlu deprem sigortası poliçesi sahibi olmak isteyen ev sahiplerinin sunmak zorunda bir numara. Söz konusu numara 10 haneden oluşuyor ve ülke sınırları içindeki tüm konutların sahip olduğu özel bir kimlik işareti. .
DASK Adres Kodu Sorgulaması Nerden Yapılır?
Her ev sahibinin olası risklere karşı yaptırması zorunlu olan deprem sigortası için DASK Adres Kodu Sorgulaması https://adres.nvi.gov.tr/ adresinden yapılmaktadır. Bu adres üzerinden sorgulama işlemi 5 adımda kolayca yapılabilmektedir
Evinizi Depremde Korur!
Sahip olduğunuz konutun adres kodunu ise Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK)’ın sayfasından kolayca öğrenme şansınız mevcut. Öyle ki, bu bilgiler sayesinde konutunuzun bulunduğu il, ilçe, bucak - köy, mahalle, sokak - Cadde, bina numarası ve kapı numarası kolayca tespit edilip, kaydediliyor. Adres kodunuzu muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerinden de öğrenip zorunlu deprem sigortası işlemlerinize hızlıca başlayabiliyorsunuz.
Adres kodu, yalnızca evinize ait özel 10 haneli bir numaradır. Ev, sahibinin değişmesi halinde bile adres kodunun değişmeyeceği unutulmamalıdır. Bu sistem sayesinde, Türkiye’deki tüm konutlar bir sisteme aktarılmış. Bu sisteme erişimi olan kişi veya kurumlar ise, bu 10 haneli adres kodunuzla adresinizi kolayca bulabilmektedir.