Taşınmaz mal bina, arazi, arsa, apartman, iş yeri, konut, villa, rezidans, dükkan gibi mülkleri ifade eder. Taşınmaz mal aynı zamanda gayrimenkul olarak da atlandırılır. Taşınmaz ifadesi ise "Özüne bir zarar verilmeksizin bir yerden diğer bir yere taşınması mümkün olmayan, yerinde sabit duran mallar" şeklinde tanımlanmaktadır.
TAŞINMAZ MAL HUKUKU
Her türlü taşınmaz ya da gayrimenkul işlemlerinde iki tarafın sahip olduğu hakları yasalar çerçevesinde ele alan hukuk birimidir. Geniş bir yelpazeyi kapsaya ve bunların arasında kamulaştırmaya ilişkin durumlar, kira sözleşmelerinde yaşanan sorunlar ve tapu işlemleri ile ilgili yaşanan sorunların da yer aldığı taşınmaz mal hukuku, bu tür durumlarda her iki tarafın nasıl bir yol izlemesi gerektiği ve sürecin nasıl işleyeceği de yasalar ile birlikte ele alınmaktadır.
TAŞINMAZ MALLARA ÖRNEK
Arsa ya da arazi üzerine kalıcı olmayan yapılara verilen ada taşınır mal denir. Bu da halk dilinde baraka ve kulübe gibi yapılara denk gelir. Taşınır mallar bozulmadan taşınabilen ve başka bir yere eklenebilen türden olurken, taşınmaz mallar ise arsa ya da arazi üzerinde kalıcı yapılar için kullanılan ifadedir. Bina, konut ya da araziler taşınmaz mallara örnek olarak gösterilebilir.
Taşınmaz mallar için tapu şartı aranırken, taşınmaz mallar için tapuya gerek yoktur. Buradan da anlaşılacağı üzere taşınmaz malların tescil işlemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
TAŞINMAZ NEDİR?
Genel olarak bir yerden başka bir yere götürülemeyen, taşınabilir olmayan, taşınamayan anlamında kullanılan taşınmaz, hukuk terimi olarak da bir yerden başka bir yere götürülemeyen, taşınabilir olmayan (tarla, ev gibi mal) şeklinde tanımlanır.
TAŞINMAZ MAL YÖNETMELİĞİ
Taşınmaz mal yönetmeliği ise Taşınır mallar için zilyetliğin yani sahipliğin, taşınmaz mallardaki karşılığı tapu sicilidir. 2644 Sayılı Tapu Kanunu ve yönetmeliklere göre taşınmazlar üzerinde kurulan ayni haklar, devlet tarafından tutulan resmi bir sicil olan tapu sicilinde bulunur. İdari sınırlar bakımından her bir ilçe tapu sicil bölgesini oluşturur. Tapu sicili bakımından bir taşınmaz üzerindeki ayni hak kurulumu ancak tescil ile kazanılır ya da değişime konu olabilmektedir. İstisnai olarak miras, işgal ve kamulaştırma gibi durumlarda taşınmazlara dair haklar kazanılmış olur. Fakat taşınmaz üzerinden tasarrufta bulunabilmesi için tescil şarttır.