Tapu, bir taşınmazın belirli bir parçasının veya tümünün malikini gösteren, Tapu dairelerinde Sicil Müdürlüğünce verilmiş, resmi bir belgedir. Bir taşınmazın alım satımında ya da taşınmaza yönelik herhangi bir işlem için önem arz eden tapu belgesinin çeşitleri vardır. Bu tapu çeşitleri nelerdir? Tapu çeşitleri, kat irtifaklı tapu, kat mülkiyetli tapu, hisseli tapu, şeklindedir.
KAT İRTİFAKLI TAPU
Kat irtifaklı tapu inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusu olarak adlandırılmaktadır. İnşaatı başlamış ya da başlama aşamasındaki tüm yapıların üzerine kat irtifakı kurulur. Yapı, tapu müdürlüğünce kayıt altına alınırken, tapu belgesinin üzerinde hak sahiplerinin adına kayıtlı arsa payı bilgisi yer alır. Ayrıca binada kapı numaraları ve mal sahiplerinin üzerine kaydedilecek alanlar da belirlenmiştir. Kat mülkiyetine geçişten önceki aşama olarak da değerlendirilebilen kat irtifakı, kat mülkiyetine geçilebilmesi için yapının istenilen şartlara uygun inşa edilmiş olması gerekir.
Bu arada imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen bir binada kat mülkiyeti alınması mümkün değildir. İnşaat, kurallara uygun şekilde tamamlandıktan sonra hak sahipleri tapu müdürlüğüne başvuruda bulunabilirler. Tapu çeşitleri arasında öne çıkan kat irtifaklı tapuya sahip konutlar için de konut kredisi hakkı doğmaktadır.
TAPU TÜRÜ MÜLKÜN FİYATLARINI DOĞRUDAN ETKİLER
Ev satın almayı düşünen kişiler öncelikle mülkün tapu durumuna dikkat etmelidir. Tapunun türü alım-satım, kredi kullanımı gibi konularda büyük önem arz eder.
KAT MÜLKİYETLİ TAPU
Kat mülkiyetli tapu ise inşaatı tamamlanmış gayrimenkulün her bir bölümünün kişiler üzerine ayrı ayrı kaydedilebileceği anlamına gelmektedir. Bu da tapu sahibi kişinin sözü geçen gayrimenkul üzerinde bağımsız mülkiyet hakkına sahip olması demektir.
Tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alan kat mülkiyetli tapuda, binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası gibi bilgiler yer almaktadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşırken, kat mülkiyeti inşaatı usulüne uygun şekilde tamamlanarak iskânı alınmış binalar üzerinde kurulabilir. Kat mülkiyeti alamamış binalardaki hak sahipleri, daha sonra imar affı çıkması durumunda başvuru gerçekleştirebilmektedir.
HİSSELİ TAPU
Tapu çeşitleri içinde biri de hisseli tapu çeşididir... Hisseli tapu ise hissedarların isimlerinin belli olduğu, fakat kimin nereye sahip olduğunun belirlenmediği tapulardandır. Hisseli tapularda oturulan yerler hissedarların rıza-i taksim sözleşmesi düzenleyip aralarında anlaşmasıyla kararlaştırılabilir. Hisseli tapu türü aynı zamanda haciz, izale-i şuyu davası açılması gibi bazı riskleri de bünyesinde barındırabilir.
HİSSELİ TAPU KREDİYE UYGUN MUDUR?
Hisseli tapu türü banka kredilerine uygun tapular değildir. Hisseli tapuya sahip olan gayrimenkullerin fiyatları ise değerine oranla düşüktür. Söz konusu tapuda hangi bölümün kime ait olduğu belirsiz olduğundan bu gayrimenkullerin satışında bazı güçlükler de meydana gelebilir. Hisseli tapusu bulunan taşınmazın alınması düşünülüyorsa alacakları bölümün üzerinde başka hissedar olup olmadığını araştırmalıdır. Bina üzerinde ipotek ya da haciz olmaması da dikkat edilmesi gereken diğer unsurdur.
Son olarak gayrimenkul almayı düşünüyorsanız, taşınmazın hangi tapu tipine göre kayıtlı olduğunu araştırmalı ve bu şekilde alımı gerçekleştirmelisiniz.