ASO İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri ve Altyapı Müteahhitleri Sanayii komiteleri üyeleri, COVID-19’la birlikte başlayan süreçte yaşadıkları ve salgın sonrası yeniden büyümeye geçmesi için talep ve isteklerini sıraladı.
İnşaat sektörünün sorunlarının konuşulduğu toplantıda bir araya gelen Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, İNTES ve ASO Meclis Başkanı Celal Koloğlu, Yenigün İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Edip Yenigün ile ASO İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri ve Altyapı Müteahhitleri Sanayii komiteleri üyeleri önemli açıklamalar yaptılar. İşte toplantıda konuşan isimlerin görüşleri, istekleri, çözüm önerileri:
Caner İnşaat Tic. Tur. San. Ltd. Şirket Müdürler Kurulu Başkanı Taner Özdemir: "DEVLET PİYASAYA OLAN BORÇLARINI HIZLA ÖDEMELİ, HAK EDİŞ SORUNU ÇÖZÜLMELİ"
''Taahhüt sektörüyle iş yapan firmaların, ciddi miktarda alacağı söz konusudur. Hem vadelerin artması, hem de firmaların devletten hak edişlerini alamamaları, sıkıntı yaratıyor. Devletin piyasaya olan borçlarını hızla ödemesi gerekmektedir. Bazı firmalar hak edişlerini alırken, bazıları alamıyor. Müteahhitliği kurallarına göre yapmadığı takdirde, bir daha müteahhitlik yapamayacağına dair sistem oluşturulmalıdır. Ayrıca ülkemizde şu anda sayın Cumhurbaşkanımızın da ifadesiyle borçlu olmayan belediye yoktur. Fakat belediyeler, borcu olsun olmasın, ödeneği olsun olmasın ihale yapmaya devam etmektedir. Firmalar belediyelerin iç durumunu bilmediği için ihalelere katılmakta ve büyük hayallerle aldıkları işlerin ödenek sıkıntısından dolayı sıkıntıya girmektedirler. Belli bir süre içinde, teklif veriyorsunuz fakat ödenek yokluğundan dolayı, 12 aylık iş 5 yıla yayılıyor.''
Betonel Prefabrik Beton Elemanları A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Çetinay Alper Tekin: "PİYASADA ÇOK FAZLA OYUNCU VAR,BİR KALİTE AKREDİTASYONU OLMALI"
''Özel veya kamuda verilen işlerin kalitesinin takibi ilişkilerle değil performanslarla olmalıdır. Eşit şartlarda performansın objektif değerlendirildiği bir ortam istiyoruz. Biz bu işleri alınca diyoruz ki; bu özel sektörün yatırımı dolayasıyla mal veya hizmet sağlayanın bir beklentisi var. İstihdam ve diğer rakamlar bundan sonra gelecektir. Bizim yaptığımız iş hareketlenmenin ilk dalgasıdır. Bir ümidimiz var, herkes gibi. Eğer salgından etkilenmezsek, gidişat geçen seneye göre daha iyi olacaktır ancak eskisi gibi olmayacaktır.''
Ilgaz İnşaat Ticaret Genel Müdürü Selahattin Düzbasan: "İHALE MEVZUATINDA DEĞİŞİKLİK YAPARKEN SEKTÖR PAYDAŞLARININ GÖRÜŞÜ ALINMALI"
''Kurun, reel sektörün inisiyatifi ve beklentileri dışında aşırı dalgalanması, üretici, satıcı alıcılar dahil olmak üzere birçok faktörü olumsuz etkiliyor ve piyasaları istikrarsızlaştırıyor. Tabii bu istikrarsızlık inşaat maliyetini, özellikle malzeme maliyeti ve vadeyi olumsuz etkiliyor. Son 18 yıllık dönemde ihale mevzuatı, 21 kez değişti. Bu değişikliklerin olumlu etkileri de var. Ancak bu değişikliklerin, sektör paydaşlarıyla birlikte yapılması gerekmektedir. Ayrıca işçi işveren hukuku bakımından işveren aleyhine sürdürülmesi mümkün olmayan bir yapı var. Aksi takdirde geriye dönük 10 yılı kapsayan hak talepleri hem adil hem de iyi niyetli değildir.''