Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, İş kazalarını kayıtlı, nitelikli ve eğitimli işgücü ile önleyeceklerini dile getirdi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu: “İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda Devlet, işçi ve işverenin oluşturduğu üçlü sosyal diyalogla büyük bir dönüşüm yaşanıyor.” Değerlendirmesinde bulundu. Konu hakkında konuşan Celal Koloğlu “Mesleki yeterlilik belgeli işçi çalıştırılması zorunluluğu iş sağlığı ve güvenliği yolunda atılmış çok önemli bir adımdır. Çalışma yaşamının yapısal sorunlarının başında kayıt dışılık geliyor. Kayıt dışı çalışmanın getirdiği en önemli sonuçlardan birisi de güvenli çalışma ortamından uzak kalmaktır. Kayıtlı istihdam ise iş sağlığı ve güvenliğine uygun ortamda çalışmak demektir. İş kazalarını kayıtlı, nitelikli ve eğitimli işgücü ile önleyeceğiz” dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü Yaygınlaştırılmalı!
İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda devlet, işçi ve işverenin oluşturduğu üçlü sosyal diyalogla büyük bir dönüşüm yaşanıyor diyen Celal Koloğlu, İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün yaygınlaştırılmasına yönelik faaliyetlerin hızla devam ettiğini ancak yeterli olmadığına dikkat çekti. İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu: “İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda devlet, işçi ve işverenin oluşturduğu üçlü sosyal diyalogla büyük bir dönüşüm yaşanıyor. İnşaat sektöründe de sıfır iş kazası hedeflerini sosyal ortakların önüne koymaktadırlar. İNTES olarak bu konudaki sorumluluğumuzun bilinciyle hareket ediyor, muhatap işçi sendikamız YOL-İŞ ile İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki projelere her zaman destek veriyoruz, vereceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
İnşaat Sektöründe, Nitelikli İş Gücü Gerekiyor!
İnşaat sektöründeki düzenlemeler hakkında bilgi veren Celal Koloğlu, işinde yetkin olmayan çalışanların hem kendilerinin hem de çevresindeki çalışanların yaşamlarını tehlikeye soktuğuna dikkat çekti. Koloğlu, “İnşaatlarda nitelikli ve eğitimli iş gücü istihdamı iş sağlığı ve güvenliği açısından kritik bir husustur. Çünkü yeterli donanıma sahip eğitimli işçiler, iş güvenliği açısından daha bilinçli olup, uyarı ve önlemler konusunda daha dikkatli davranmaktadırlar. Bu açıdan tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde mesleki yeterlilik belgeli işçi çalıştırılması zorunluluğu iş sağlığı ve güvenliği yolunda atılmış çok önemli bir adımdır” diye konuştu.
İNTES:47 Ulusal Meslek Standardı Yürürlükte!
Öte yandan bu kapsamdaki yapılan çalışmalara da değinen Celal Koloğlu: “Mesleki Yeterlilik Kurumumuzla yaptığımız çalışmalar sonucunda 47 ulusal meslek standardını ve 26 ulusal yeterliliği yürürlüğe koyarak çalışma hayatına kazandırdık. MYK tarafından yetkilendirilen uluslararası akredite TÜRKİYE MYM aracılığıyla yapmış olduğumuz mesleki yeterlilik sınavları sonucunda 19 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi verilerek çalışma hayatına nitelikli ve belgeli işgücü kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. İş dünyası olarak tehlikeli işlerde MYK Belgesi zorunluluğunun iş sağlığı ve güvenliğine çok olumlu katkıları olduğunu ve verimlilik artışı yarattığını belirten Koloğlu, “Beklentimiz, inşaat alanında tüm mesleklerde MYK Belgesi zorunluluğunun yaygınlaştırılarak devam ettirilmesidir. Kapsamımızı 30 meslekte belge vermek için genişletmek üzere çalışmalar sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı.