Mars Investment’ın Kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Bucak, dijital dönüşüm aracılığıyla konut sektöründe kurulacak blok zincir teknolojileri ile kayıt dışılık sorununun çözüleceğini ifade etti.
Mars Investment’ın Kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Bucak, Amerika’da, Dubai’de kullanılan blok zincir teknolojileri ile konut sektöründe tamamen dijitale geçildiğini örnek göstererek, “Yani bir alıcı bir daire almak istediğinde bir uygulama vasıtasıyla haritadan binaya tıkladığında o dairenin tarihçesi ve fiyat iniş çıkışlarını görüntüleyebiliyor. Bu sistem bürokrasi tarafından bir politika olarak kabul edilirse tapu dairelerinin katılımıyla kayıt dışılık tarihe karışabilir.” dedi.
Dijital dönüşümün birçok alana dokunduğunu belirten Bucak, konuyu şu sözlerle özetledi: “Tüketici için de çok kritik. Daire almak isteyen bir kişi böyle bir sistemden yararlanarak satın alma kararında daha analitik ve güvenli olabiliyor. Yani piyasada dönen fiyatlara aldırış etmeden, sistemden girip almak istediği gayrimenkulü dijital tarafta detaylı bir şekilde analiz edebiliyor. Bu konuda Türkiye’de atılımlar yapıldı ve şu an blok zinciri sistemi ile modellenen Türkiye’deki bütün şehirlerin haritaları, yapay zeka ile gayrimenkul sektörüne entegre edildi. Kullanım alışkanlıkları arttıkça önemi de ortaya çıkacaktır.”
“Dijital Sistemler Güven Sağlayacak”
“Fiyatlara güven, ekonomiye güven, bürokrasiye güven… Bu güveni dijital sistemler temin edecek” diyen Bucak şöyle devam etti: “Gayrimenkul sektörünün en önemli problemlerinden biri kayıt dışılık olarak gösteriliyor. Özellikle 2’nci el konutlar tarafında yapılan tapu devirlerinde, gerçek satış fiyatı ile ‘’gösterilen’’ satış fiyatı arasındaki ciddi farklar devlet için büyük vergi kaybına sebep oluyor. Konutun gerçek satış fiyatı ile “gösterilen” fiyatı arasındaki farkın 4 trilyon TL olduğuna dair ciddi öngörüler olduğunu vurgulayan Bucak, “4 trilyon TL farkın vergi kaybı kısmı büyük bir hacim anlamına geliyor.”