Özellikle gayrimenkul kiralama işlemlerinde bazı ev sahipleri kiracıdan kira bedeli kadar ya da ortak belirlenecek bir miktar depozito bedeli talep etmektedir. Depozitonun geri ödenmesi durumu da bu yapılan anlaşma süresinde karşılaşacağımız bir noktadır. Söz konusu anlaşmanın bitimi ile kiracının evi boşaltma durumunda, gayrimenkul sahibi depozitoyu kiracıya vermek zorundadır.
Ancak gayrimenkul sektöründe kiracı ve ev sahibi bir takım haklara sahiptir. her iki grup da birbirine karşı kanunlarla koruma altına alınmıştır. Kiracının depozitoyu geri alabilmesi için oturduğu yani kiraladığı yapıya herhangi bir hasar vermemiş olması gerekmektedir. Aksi takdirde ev sahibi depozitoyu ödemeyebilmektedir. Bunun yanı sıra bazı ev sahipleri depozitoyu ödememe noktasında zorluklar da çıkarabilir. Depozito geri alınabilir mi, alma şartları nelerdir soruları sıkça sorulmaktadır. İşte kiracıları yakından ilgilendiren soruların cevabı...
Özellikle yatırımlarını konut şeklinde yapan ve bu yatırımlarından kira olarak gelir etmek isteyen ev sahipleri kiracılarından yüksek depozitolar talep edebilmektedirler. Depozitoya ilişkin kiracılardan talep edilen miktara ilişkin Borçlar Kanunu’nda birtakım sınırlamalar getirilmiştir.
Bu kanuna göre fahiş fiyatların önüne geçmek için konut sahibi depozito isterken belli bir miktar sınırlandırmasına tabi tutulmuştur. Kanuna göre depozito üç kira ile sınırlandırılmıştır. Tabii bu durumun dışında da daha düşük depozito anlaşmaları da kiracı ve ev sahibi arasında gerçekleşe de biliyor.
Konuttan faydalanan kiracının evi boşaltması halinde ise depozitonun geri alınması gündeme gelmektedir. Bu durum kiracı ve ev sahibini karşı karşıya getiren bir noktaya da taşınabilmektedir. Bu bağlamda kiracının konutta yaşadığı sürece yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesi depozitoyu geri alması noktasında büyük artılar sağlayacak ve ev sahibine bu konuda itiraz hakkı tanımayacaktır. Özetlemek gerekirse normal şartlarda eve herhangi bir hasarın verilmediği ve sözleşmenin şartlarının yerine getiriliği durumlarda, ev sahibi depozitoyu olduğu gibi kiracının hesabına yatırmakla yükümlüdür. Bu da kanunlarla belirlenmiştir. Yasaya göre kira sözleşmesinin feshedildiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde eğer ev sahibi, kiracıya sözleşme ile ilgili bir dava açtığını ya da icra veya iflas yoluyla takibe aldığını belirtmemişse, depozito tutarı kiracının isteği üzerine hesabına banka tarafından ödenir.
Depozitonun Alınması İçin Hukuki Yollar
Depozitoyu vermek istemeyen ev sahiplerine karşı izlenilmesi gereken yollar arasında hukuki süreç önemli bir adımdır. Bu bağlamda depozitosunu almak isteyen kiracı, depozito başvurusunda bulunmalı, bu başvurunun yazılı olması, ve sürecin hızlı ilerleyebilmesi için de yine kiracının ev sahibi ile ortak bir noktada buluşması gerekmektedir. Ev sahibinin depozitoyu ödemek istememesi ya da evin hasar durumunu abartarak depozitodan daha çok kesinti yapmak istemesi durumunda da, kiracının ilk olarak ev sahibinin aleyhine icra takibi açtırması ve depozitoyu ev sahibinden talep etmesi önerilmektedir.