Basra limanının yenilenmesi ve rehabilitasyonu ihalesini Çalık Holding kazandı.
Dünya gazetesi yazarlarından Kerim Ülker, Çalık Holding'in kazandığı liman projesine ilişkin detayları köşesine taşıdı.
İşte Kerim Ülker'in ihaleye ilişkin o yazısı:
"Bir dönem Kuzey Irak’taki kentlerde enerji başta olmak üzere birçok alanda ihale alan Çalık Holding, şimdi de ülkenin güneyine yelken açıyor. Çalık Holding’e ait iki şirket, Irak’ın denizdeki en önemli çıkış kapısı Basra’da önemli bir ihale aldı. Çalık Holding’in şirketleri Gap İnşaat ve Çalık Enerji, Basra Limanı’nın yenilenmesi ve rehabilitasyonu ihalesini kazandı. 110 milyon dolar yani yaklaşık 500 milyon liralık projeyi Çalık Holding, Japon devi Mitsubishi Corporation ile birlikte hayata geçirecek. Irak Liman İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (GCPI) açıklamasına göre, projenin finansmanı Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA-Japan International Cooperation) tarafından gerçekleşecek kredi ile sağlanacak. Projenin ana yüklenicisi rolünü ise Japon Mitsubishi üstlenecek. Japon şirketin internet sitesinde yer alan bilgilere göre projenin amacı, Basra çevresindeki mevcut endüstriyel liman tesislerinin yer alacağı Khor Al-Zubair Limanı'ndaki petrol ürünleri rıhtımını genişletmek ve Umm Qasr Limanı'nda çalışan gemiler ve servis tekneleri için yeni bir rıhtımı hayata geçirmek.
Savaş sonrası ekonomisine işlerlik kazandırmak isteyen Irak yönetimi, proje ile enerji sevkiyatını daha da güvenli bir hale sokmak istiyor. Khor Al-Zubair ve Umm Qasr, Basra Körfezi’nde yer alan Irak’ın tek denizle buluşma noktası. İran ve Kuveyt arasında sıkışan limanda önümüzdeki günlerde inşaa sürecinin başlaması hedefleniyor. Bilindiği üzere birkaç yıl önce Çalık Holding ile Irak arasında önemli işbirlikleri hayata geçmişti. 2013’te Çalık Holding, 1.250 MW ile Irak'ın en büyük elektrik santrallerinden biri olan Kerbela Al-Khairat Bölgesi'ndeki yatırımını devreye almıştı. Irak'ın elektriğinin beşte birini karşılayacak santralle, Kerbela haricinde Babil, Necef ve Kazimiye bölgelerinde toplam 5 milyon kişiye, 24 saat kesintisiz elektrik verilmiş oldu. Çalık ayrıca 750 MW gücündeki Nainawa Doğal Gaz Çevrim Santrali’ni de geçtiğimiz yıllarda devreye almıştı.
Türkiye’de desteklenmeyip yolunu ABD’ye, Avrupa Birliği ülkelerine çevirenlerin yakaladıkları başarı hikayeleri artık rutin haberler arasında yer alıyor. Birçok genç Türkiye’de dışlanırken Batı’da alkışlarla karşılanıyor. Bir de gelenekselleşmiş bir sözümüz akla geliyor: “Başımıza icat çıkarma…”
Oysa üniversite yurtlarında, otomobil garajlarında doğmuş fikirlerin yönettiği bir ekonomiye gidiyoruz. Devler, geleceğin devlerini daha doğmadan fark ediyor, destekliyor. O nedenle değeri ülke gelirleriyle yarışan şirketler piyasayı yönetir hale geliyor. Bu konuda en ciddi adımlardan birini İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ile Tüm Mucitler İcat-İnovasyon ve Araştırma Derneği (TÜMMİAD) atmış. 'Mucit Girişimci' programıyla bir araya gelen iki kurum, başlattığı programla patent veya faydalı modele sahip olan mucitlerin, girişimcilik ekosisteminde yer almalarını sağlamayı amaçlıyor.
Başvuruların 18 Haziran’a kadar www.mucitgirisimci.com adresinden süreceği program; patenti/faydalı modeli alınmış ürünleri ticarileştirmeyi ve Türkiye ekonomisine katma değer sağlamayı hedefliyor. Başvuran tüm projeleri büyük bir hassasiyetle değerlendirecek olan BTM ve TÜMMİAD ekipleri, girişimcileri 5 haftalık yoğunlaştırılmış Mucit Girişimci Hızlandırma Kampı ile destekleyerek yatırımcı ile buluşturacak. İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Güdümlü Proje Desteği kapsamında faaliyetlerine devam eden BTM ile birlikte stratejik iş ortaklığı yapan TÜMMİAD, 5 hafta sürecek Yoğunlaştırılmış Hızlandırma Kampı’nda; birebir danışmanlıklar, demo günü, seminerler, eğitimler, söyleşiler, mentorluklar, bilirkişi hizmetleri, yatırımcı eşleştirme programları ile girişimcilerin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar sürdürecek."